Bagà i Sant Julià de Cerdanyola acullen el Simposi Internacional de les Festes del Foc als Pirineus
20 d’octubre de 2021
La trobada aglutinarà experts i estudiosos del món fallaire de Catalunya, Aragó, Andorra i França per posar en valor la tradició declarada Patrimoni de la Humanitat
Quin és el futur de les festes del foc dels solsticis als Pirineus? Com ha evolucionat aquesta tradició que va esdevenir Patrimoni de la Humanitat l’any 2015? Com cal transmetre els valors per salvaguardar-la? El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya juntament amb els ajuntaments de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola organitzen el Simposi Internacional de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus amb la voluntat de trobar resposta a aquestes preguntes i moltes d’altres. La trobada d’experts del món fallaire de Catalunya, Andorra, França i Aragó se celebrarà a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola del 27 al 29 d’octubre i pretén posar en valor la investigació, la divulgació i la transmissió del Patrimoni Cultural Immaterial de les Falles, Haros i Brandons més enllà de les fronteres territorials. El programa s’ha presentat aquest matí a Bagà amb la presència dels alcaldes de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola Joan Oña i Agustí Elias; el director del Serveis Territorials a la Catalunya Central del departament de Cultura, Francesc Serra; i de Xavier Pedrals, membre del comitè científic del simposi. El Departament de Cultura a través de la DG de Cultura popular i Associacionisme Cultural, així com la UdL-Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu han estat representats pel tècnic de promoció i dinamització cultural Pol Fàbregas i el tècnic-investigador Marc Ballesté respectivament.
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, és soci del projecte Prometheus i impulsor d’aquest Simposi conjuntament amb el cap de fila del projecte, la Universitat de Lleida (a través de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu), la resta de socis dels tres estats i els consistoris amfitrions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, dues poblacions fallaires.
Un dels objectius del simposi és fer aflorar el coneixement local i internacional mitjançant la recerca i els estudis que giren a l’entorn de les festes del foc dels solsticis als Pirineus a través de la investigació i la divulgació entre poblacions per fer encara més visible aquestes tradicions Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Francesc Serra, el director del Serveis Territorials a la Catalunya Central del departament de Cultura, creu que “tot el que sigui patrimoni ens ha d’interessar per impulsar-ho com a país, com a catalans i com a territori i hem de treballar perquè sigui reconegut arreu”. En aquest sentit, Serra assegura que cal “conservar les festes del foc que ens han arribat als nostres dies a través de les passades generacions” i que “és molt interessant fer-ne difusió i poder contrastar els coneixements entre totes les poblacions que mantenen aquesta tradició”.
Tal i com han explicat membres de l’organització, la tasca primordial des de l’inici d’aquest simposi ha estat la coordinació entre socis i els diferents actors del territori dels tres estats membres del projecte Prometheus, per tal de crear un Comitè científic territorialment representatiu, paritari i que fos reflex de la diversitat cultural i social que engloba el món fallaire. Aquest comitè està format per representants institucionals i experts de França, Andorra, Aragó i Catalunya, entre els quals experts del Berguedà, que han estat els encarregats de desenvolupar el contingut d’aquest simposi.
L’alcalde de Bagà, Joan Oña, ha destacat la importància que per primera vegada el simposi se celebri a la província de Barcelona i no al Pirineu lleidatà, per posar al mapa, també les falles del Berguedà, “les úniques que no se celebren pel solstici d’estiu i tenen lloc el 24 de desembre”. En aquest sentit, Oña ha posat en valor la presència d’experts d’arreu dels territoris fallers a l’alt Berguedà i la trobada de fallaires que tindrà lloc l’endemà que finalitzi el simposi, el dissabte 30 d’octubre. “Una oportunitat única per conèixer les tradicions fallaires d’arreu”, ha puntualitzat, amb actes que tindran lloc a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola.
Per la seva banda, Agustí Elias, alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, creu que “tenen igual d’importància les falles d’estiu que les falles d’hivern i hem de ser presents a tot arreu i hem de recordar que hi som. Un dels objectius és que tinguem més presència arreu del país”. Per a Elias, “més enllà de la reivindicació, també hi ha la vessant científica i d’estudi de la festa, en la que cal continuar treballant-hi”. L’alcalde de Sant Julià de Cerdanyola també ha posat èmfasi en la importància de la celebració de la trobada de fallaires al Berguedà, “perquè és un dia d’intercanvi que molts fallaires esperen”.
“Tenen igual d’importància les falles d’estiu que les falles d’hivern i hem de ser presents a tot arreu i hem de recordar que hi som. Un dels objectius és que tinguem més presència arreu del país”
Situar les falles com una peça important de la cultura catalana
Xavier Pedrals, historiador i membre del comitè científic de l’organització, assegura que el simposi és “una oportunitat de promoure i donar a conèixer investigacions” i espera que serveixi per “situar la Fia-faia, definitivament, com una peça important en la cultura popular catalana.”
Pedrals creu que el fet que la trobada es realitzi a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola “és un pas en la descentralització d’actes culturals d’abast general, cosa que en la cultura popular és més freqüent que en altres camps.” Pedrals ha destacat que el Simposi “suposarà importants aportacions de caire històric i tècnic pel coneixement i desenvolupament d’aquestes festes”.
Per la seva part, Sofia Isus, cap de fila del projecte Prometheus i directora de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL), ha manifestat que “la celebració del simposi és una gran ocasió perquè els fallaires de banda i banda dels Pirineus -d’Occitània com d’Andorra, d’Aragó i de Catalunya-, puguin posar en comú tant la seva experiència i la seva vivència fallaire com els aspectes més científics al voltant de la festa”. En aquest sentit, Isus ha destacat que les falles dels Pirineus són objecte d’interès científic en molts àmbits: educatiu, antropològic, museístic…, “però l’aportació més important que hem de fer els experts és que les nostres accions, siguin de l’àmbit que siguin, ajudin la comunitat fallaire a salvaguardar aquesta festa ancestral, declarada patrimoni de la Unesco el 2015”.
El programa del simposi estarà dividit en quatre àmbits diferenciats: un primer, sobre la història l’actualitat de la festa; un segon, sobre l’organització i la gestió de les festes de foc; el tercer bloc servirà per parlar de l’educació, la transmissió i la divulgació en la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial; i un darrer, per tractar com ha afectat la pandèmia en la sostenibilitat i futur de la festa. Durant els tres dies i mitjançant ponències, comunicacions i taules rodones es podran exposar temes diversos com per exemple els nous actors, protocols, models i recursos organitzatius, així com noves eines per fer front a problemàtiques vinculades a la Covid-19, la repercussió als mitjans de comunicació, la sostenibilitat i futur de les festes, entre d’altres. Tot plegat, s‘articularà a partir de mirades transversals, amb experiències d’altres sectors i àmbits culturals i territoris d’arreu del món. El Simposi serà presencial però també es retransmetrà en streaming. També hi haurà activitats complementàries com la projecció d’entrevistes a fallaires dels dos municipis o l’actuació de l’Esbart Cadí de Bagà que oferirà una ballada popular a la plaça Porxada, dijous 28 a 2/4 de 8 del vespre.
El Ballet Contemporani de Catalunya actuarà a Bagà, divendres 29 d’octubre
El Ballet Contemporani de Catalunya actuarà al pavelló municipal de Bagà, divendres, 29 d’octubres, a les 10 de la nit. Es tracta d’un acte obert al públic en general i totalment gratuït.
Per fer les reserves cal enviar un e-mail abans del 27 d’octubre a la següent adreça: simposifalles.cultura@gencat.cat indicant el nom, cognoms així com el DNI o comunicar-ho a l’ajuntament de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, per tal de fer la reserva del lloc. També hi haurà la possibilitat d’assistir a l’espectacle sense reserva prèvia, es a dir, anant directament divendres al Pavelló, però fer la reserva prèvia és la única manera de reservar la plaça i assegurar l’accés.
La companyia de dansa catalana interpretarà una recuperació patrimonial del ballet inèdit “Els focs de Sant Joan” del compositor Robert Gerhard, i renombrat especialment per la celebració del Simposi amb el títol “Els focs dels solsticis als Pirineus”. Robert Gerhard i Oenwaelder moria el 5 de gener de 1970 a l’exili de Cambridge, i el Govern de la Generalitat de Catalunya commemora l’Any Gerhard, des de l’any 2020 el cinquantenari del seu traspàs i el 2021 el 125è aniversari del naixement.
El projecte Prometheus està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. El seu ajut es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres per mitjà d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.