Un museu virtual i les maletes fallaires, continuïtat del projecte Prometheus

25 de maig de 2022

La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus manté vigents tres accions

El projecte Prometheus, liderat per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida (UdL) tanca la seua activitat amb tres accions encara vigents i amb projecció de futur. Es tracta del museu virtual; les maletes fallaires, que ja estan a disposició de les escoles del territori; i el paquet d’eines de comunicació, que un cop dissenyat, caldrà buscar recursos per poder-lo produir. Així ho ha explicat la directora de la CEPIP i professora de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS), Sofia Isus, en la jornada de cloenda celebrada a la FEPTS.

El projecte ha comptat amb un pressupost de 1.045.729,10 €, el 65% dels quals subvencionats pel programa Interreg Poctefa el passat 2019. Els resultats els han presentat per tot el territori fallaire: Berguedà, Andorra, Pallars, Alta Ribagorça, Aran, Occitània i Aragó. Prop de 200 persones, entre portadors i portadores de la festa, càrrecs electes relacionats i membres de la comunitat educativa hi han participat i han mostrat molt bona acollida tant pels materials pedagògics com pel museu i el paquet d’eines de comunicació.

El director dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura, Albert Turull, i el conseller de la Regió d’Occitània, Benjamin Assié, s’han compromès a donar continuïtat al museu virtual de les falles dels Pirineus. “La Generalitat, a través de la Direcció General de Cultura Popular, hi continuarà donant suport, amb el compromís d’ajudar en el seu manteniment i el seu futur”, ha manifestat Turull. Assié ha destacat la importància de la cooperació que s’ha establert a través d’aquest projecte “entre les comunitats de fallaires d’un costat i l’altre dels Pirineus. Són un exemple mundial de la biodiversitat cultural viva”, ha dit.

Prometheus és el projecte sobre les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus. Compta amb vuit socis: el Govern d’Andorra, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d’Aran, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el CIRDOC, la UPVD, la UB, i la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL, que l’encapçala. Prometheus pretén contribuir a la continuïtat del reconeixement de les falles dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, que va inscriure la festa en les seves llistes el passat 1 de desembre de 2015 a proposta de la candidatura encapçalada per Andorra, i amb l’adhesió d’Espanya i de França.

El projecte Prometheus està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. El seu ajut es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres per mitjà d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Projecte cofinançat pel FEDER

Text: Sui Generis Comunicació / Premsa UdL