Recerca, difusió i transmissió del Patrimoni Cultural Immaterial

19 d’abril de 2021

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, és soci del projecte PROMETHEUS i lidera l’acció d’impulsar la celebració d’un simposi internacional que posi en valor la investigació, la divulgació i la transmissió del Patrimoni Cultural Immaterial de les Falles, Haros i Brandons més enllà de les fronteres territorials.

El Simposi vol fer aflorar el coneixement local i internacional mitjançant la recerca i els estudis entorn les festes del foc dels solsticis als Pirineus. Investigació i divulgació transfronterera per sumar esforços, arguments i fer més forta la representació a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La tasca primordial des de l’inici del projecte ha estat la coordinació entre socis i amb els diferents actors del territori dels 3 Estats membres del projecte, per tal de crear un Comitè científic territorialment representatiu, paritari i que fos reflex de la diversitat cultural i social que engloba el món fallaire.

Aquest Comitè està format per representants institucionals i experts de França, Andorra, Aragó i Catalunya. Ells son els encarregats de desenvolupar l’orientació i el contingut del Simposi. Es treballa amb una estructura que inclourà una primera conferència inaugural que faci balanç dels 5 anys de la candidatura per part de la declaració de la UNESCO. Hi hauran 3 àmbits que abordaran la organització i gestió territorial de les Falles, Haros i Brandons, la transmissió i estratègies de salvaguarda, els reptes de la gestió cultural al territori pirinenc i un darrer vinculat a la transferència i divulgació del patrimoni amb la presentació d’entitats, museus, llibres i publicacions relacionades. Mitjançant ponències, comunicacions i taules rodones es podran exposar temes diversos com per exemple els nous actors, protocols, models i recursos organitzatius, així com noves eines per fer front a problemàtiques vinculades a la COVID, la repercussió als mitjans de comunicació, la sostenibilitat i futur de les festes, etc. S‘articularà amb mirades transversals, amb experiències d’altres sectors i àmbits culturals i territoris d’arreu del món.

En paral·lel, es va crear entre el 2019-2020 un Comitè organitzatiu, per coordinar l’estructura, organització i logística del Simposi. Inicialment la intenció era poder realitzar-lo a finals de l’any passat, però a causa de la situació de pandèmia i la possibilitat de prorrogar l’execució de les accions del projecte es va decidir posposar-ho a la tardor del 2021. En aquests moments el Departament de Cultura segueix impulsant l’acció amb la voluntat que el Simposi es pugui desenvolupar a Bagà, població fallaire, en format dual, de manera presencial i telemàtica.

Text: Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya