Experts debaten sobre el futur i la preservació de les festes del foc dels solsticis als Pirineus en una trobada transfronterera de tres dies a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola
27 d’octubre de 2021
La trobada d’experts del món fallaire de Catalunya, Andorra, França i Aragó ja està en marxa. Aquest dimecres a la tarda s’ha inaugurat oficialment el Simposi Internacional de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus que tindrà lloc fins aquest divendres a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. El certamen pretén posar en valor la investigació, la divulgació i la transmissió del Patrimoni Cultural Immaterial de les Falles, Haros, Halhes i Brandons més enllà de les fronteres territorials. Al simposi hi participen una vuitantena de persones inscrites i a més a més, s’emet en directe per Internet per oferir l’oportunitat de seguir el simposi als experts i interessats que no s’han pogut desplaçar fins al Berguedà.
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, és soci del projecte Prometheus i impulsor d’aquest Simposi conjuntament amb el cap de fila del projecte, la Universitat de Lleida (a través de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus), la resta de socis dels tres estats i els consistoris amfitrions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, dues poblacions fallaires.
Han participat a l’acte inaugural Antoni Herrera, subdirector general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Joan Oña, alcalde de Bagà; Agustí Elias, alcalde de St. Julià de Cerdanyola; Isabel de la Parte, directora de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra i Joan Busqueta, vicerector de Cultura de la Universitat de Lleida.
Antoni Herrera, subdirector de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ha agraït la implicació i la bona disposició de totes les persones, entitats, universitats i administracions que fan possible la celebració d’aquest simposi. “És un orgull per la Direcció General de Cultura Popular formar part d’aquest projecte i esdeveniment internacional”, ha assegurat. “Una trobada que va en la línia del que persegueix el projecte Prometheus: posar en valor la investigació del patrimoni cultural immaterial tots els pobles fallaires que celebren anualment aquesta tradició i que van elaborar la candidatura única” per obtenir el reconeixement de la Unesco. Per a Herrera, és important aquest simposi “perquè compta amb una visió dels experts i els que viuen la festa, i també una visió acadèmica gràcies a la implicació de les universitats” amb l’objectiu de “reflexionar i debatre a l’entorn de la cultura i de les manifestacions del patrimoni cultural de la Humanitat”.
Per la seva banda, Isabel de la Parte, directora de Patrimoni Cultural del Govern Andorra ha recordat el procés de la candidatura única de les festes del foc dels solsticis, encapçalada per Andorra “per la implicació que hi va haver per part de tothom” i la importància per haver “iniciat un procés de reflexió a l’entorn de la gestió del patrimoni cultural. Un camí de governança participativa, com es reflecteix també amb el projecte Prometheus que té com a eix central un element festiu que ens uneix com a territori i que ha de servir per potenciar la connexió transfronterera”.
L’alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias, ha assegurat que “el simposi és una oportunitat per donar més relleu a les festes del foc dels solsticis dels Pirineus i a la vegada, per trobar un equilibri entre la vessant econòmica i turística de la festa i la seva tradició”. Per a Elias, també és important aprofitar la trobada “per facilitar la relació entre fallaires d’arreu del Pirineu i generar una comunitat molt més agermanada per potenciar la festa arreu.”
El programa del simposi està dividit en quatre àmbits diferenciats: un primer, sobre la història i l’actualitat de la festa; un segon, sobre l’organització i la gestió de les festes de foc; el tercer bloc servirà per parlar de l’educació, la transmissió i la divulgació en la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, i un darrer, per tractar com ha afectat la pandèmia en la sostenibilitat i futur de la festa. Durant els tres dies i mitjançant ponències, comunicacions i taules rodones es podran exposar temes diversos com per exemple els nous actors, protocols, models i recursos organitzatius, així com noves eines per fer front a problemàtiques vinculades a la Covid-19, la repercussió als mitjans de comunicació, la sostenibilitat i futur de les festes, entre d’altres. Tot plegat, s‘articularà a partir de mirades transversals, amb experiències d’altres sectors i àmbits culturals i territoris d’arreu del món. El Simposi serà presencial, però també es retransmetrà en streaming. També hi haurà activitats complementàries com la projecció d’entrevistes a fallaires dels dos municipis que acullen el simposi o l’actuació de l’Esbart Cadí de Bagà que oferirà una ballada popular a la plaça Porxada, dijous 28 a 2/4 de 8 del vespre.
El projecte Prometheus està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. El seu ajut es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres per mitjà d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.