Prometheus

Els focs dels solsticis als Pirineus

22.00 h – Espectacle: “Els focs dels solsticis als Pirineus”, a càrrec del Ballet Contemporani de Catalunya.

Ubicació: Pavelló municipal de Bagà

Gratuït i obert

INFO  de l’espectacle:

FITXA ARTÍSTICA

Direcció Artística: Miquel G. Font

Direcció musical: Miquel Villalba

Coreografia: Miquel G. Font

Co-producció: FICTA EDICIONS

Música: Robert Gerhard 

Piano: Miquel Villalba

Durada: 75 minuts 

La companyia de dansa catalana interpreta una recuperació patrimonial del ballet inèdit “Els focs de Sant Joan” del compositor Robert Gerhard, i renombrat per l’ocasió en aquest Simposi amb el títol “Els focs dels solsticis als Pirineus”. La música del ballet ha estat recuperada per Ficta Edicions i el pianista Miquel Villalba amb motiu de l’Any Gerhard. Miquel G. Font és l’encarregat de la direcció artística i la coreografia, i la companyia estarà acompanyada del mateix Miquel Villalba, que interpretarà en directe la música del màxim exponent de la música catalana del segle XX.

www.balletcontemporanicatalunya.cat

Focs de Sant Joan

El 5 de gener de 1970 moria, a l’exili de Cambridge, Robert Gerhard i Oenwaelder, el compositor català més universal de tots els temps nascut 74 anys abans a Valls. Això vol dir que el 2020 es commemora el cinquantenari del seu traspàs i el 2021 el 125è aniversari del naixement.

És per això que els anys 2020 i 2021 estan declarats, pel Govern de la Generalitat de Catalunya, Any Gerhard. Dos anys que han de servir per reivindicar aquesta gran figura nacional i internacional, incomprensiblement oblidada, del patrimoni musical català. De l’extens catàleg de Robert Gerhard destaca la seva producció per al ballet: Ariel, Soireés de Barcelona, Pandora, Don Quixot i Alegrías.

El ballet Soireés de Barcelona (1936-1938), originalment anomenat Els focs de Sant Joan i encarregat pel Coronel De Basil (Ballets Russos de Montecarlo), és una obra marcada per la tragèdia de la Guerra Civil i l’Exili. Una obra que ha romàs, fins ara, mai representada amb ballet. Inspirat en les festes del foc dels Pirineus, el ballet està plagat de melodies tradicionals catalanes, tractades amb la radical modernitat de l’època, tot conformant una obra que s’ha convingut en considerar com la Consagració de la Primavera catalana.