Presentació de resultats del projecte europeu Prometheus a Occitània

18 de maig de 2022

Trobada amb els fallaires occitans per explicar-los les accions dutes a terme

L’ajuntament de Bertren (Occitània) va acollir el 18 de maig la presentació de resultats del projecte europeu Prometheus Poctefa sobre les falles, haros i brandons, que l’any 2015 van entrar a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Iniciat l’any 2020, el projecte PROMETHEUS neix d’aquest reconeixement per part de la UNESCO i implica socis dels tres estats portadors de l’expedient de sol·licitud (Andorra, Espanya, França). El seu objectiu principal és transferir el coneixement a la societat, mitjançant el disseny i desenvolupament de materials innovadors de mediació, per tal d’enriquir el patrimoni comú dels tres Estats i facilitar l’activitat de les empreses i associacions culturals del territori.

Els fallaires occitans van ser convidats a descobrir les accions concretes realitzades en el marc d’aquest projecte: un cas educatiu fallaire/halhaire per a escolars, un tutorial per fer un brandó i un museu digital, entre altres.

La trobada, que va comptar amb molta afluència de públic, va ser un èxit i van ser un moment per compartir experiències sobre aquest element tan emblemàtic dels Pirineus.

Prometheus és el projecte sobre les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus. Compta amb vuit socis: el Govern d’Andorra, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d’Aran, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el CIRDOC, la UPVD, la UB, i la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL, que l’encapçala. Prometheus pretén contribuir a la continuïtat del reconeixement de les falles dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, que va inscriure la festa en les seves llistes el passat 1 de desembre de 2015 a proposta de la candidatura encapçalada per Andorra, i amb l’adhesió d’Espanya i de França.

El projecte Prometheus està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. El seu ajut es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres per mitjà d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Projecte cofinançat pel FEDER