Estrena dels ballets “La nit de Sant Joan” i “Els focs de Sant Joan”, inspirats en les falles d’Isil

22 de juny de 2021

Darrerament s’han estrenat dos ballets inspirats en la festa de falles d’Isil. D’una banda, es va presentar a Madrid el ballet “La nit de Sant Joan”, de la mà de la coproducció de la Fundación Juan March i del Gran Teatre del Liceu. Altrament, en el marc del Dansàneu, Festival de Cultures del Pirineu, s’ha presentat el ballet “Els focs de Sant Joan”.

Des del passat 23 de juny fins al 28 del mateix mes es va dur a terme, al Teatre Musical de Cámara, a Madrid, la representació de “La noche de San Juan” o “La nit de Sant Joan” (Soirées de Barcelone). Segons el Gran Teatre del Liceu, entitat coproductora conjuntament amb la Fundación Juan March, explica que és la segona creació per a ballet de Robert Gerhard. Escrita entre el 1936 i el 1939, va ser un nou encàrrec del Colonel de Basil per als Ballets Russos de Montecarlo que no va arribar a estrenar-se mai per la dissolució de la companyia. Léonide Massine desitjava un “ballet català” basat en les danses i festes populars catalanes, i per això es va traslladar a Berga, per poder presenciar les festes de la revetlla de Sant Joan; així i tot, l’argument es basa en les falles d’Isil. El resultat va ser un ballet que inicialment es diria “Els focs de Sant Joan”, amb un guió de Ventura Gassol, però que va rebre el nom de “Soirées de Barcelone” amb la finalitat que l’origen de la peça fos més identificable.

Consulta aquí el programa de mà fet per presentar el ballet “La noche de San Juan” al Teatre de Cámara, a Madrid. A més, El Gran Teatre del Liceu portarà a Barcelona el ballet “La nit de Sant Joan” des del 8 fins al 10 d’octubre del 2021; pots trobar aquí més informació.

A part de la producció ja esmentada, el dia 22 de juny, es realitzà l’acte de presentació del primer volum de la col·lecció Dansàneu Publicacions, dedicat al ballet “Els focs de Sant Joan”, gràcies a l’impuls de les entitats organitzadores del Dansàneu: Biblioteca de Catalunya i el Consell Cultural de les Valls d’Àneu. Es va dur a terme a la sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya a Barcelona, comptà amb l’assistència de Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, i Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya.

Durant l’acte, van intervenir Jan Grau, folklorista i fallaire, Oriol Pérez Treviño, musicòleg i Martí Ferrer, cofundador de Ficta Edicions. Seguidament, el pianista Miquel Villalba i la companyia Ballet Contemporani de Catalunya van avançar un fragment d’aquest ballet inèdit que es veurà en el marc del Dansàneu. Igualment la directora del Dansàneu, Rut Martínez, va fer una presentació breu de la programació adreçada a celebrar la 30a edició i l’obtenció, fa només unes setmanes, del Premi Nacional de Cultura 2021.

El Festival Dansàneu comptarà amb una àmplia programació que d’activitats de caràcter artístic i cultural. En concret, la recuperació patrimonial del ballet inèdit del compositor Robert Gerhard “Els focs de Sant Joan”, s’aconsegueix gràcies a Ficta Edicions i el pianista Miquel Villalba amb motiu de l’Any Gerhard. El ballet, inspirat en la festa d’Isil (Alt Àneu) es desenvolupa amb Miquel Font en la direcció artística i la coreografia del projecte.

Projecte cofinançat pel FEDER

Text: Càtedra Pirineus