El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, és soci del projecte PROMETHEUS i lidera l’acció d’impulsar la celebració d’un simposi internacional que posi en valor la investigació, la divulgació i la transmissió del Patrimoni Cultural Immaterial de les Falles, Haros i Brandons més enllà de les fronteres territorials.
Concretament, el Departament de Cultura impulsa el Simposi Internacional de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus, el qual es celebrarà al llarg dels dies 27,28 i 29 d’octubre a Bagà, i amb la col·laboració de Cerdanyola, ambdues poblacions fallaires.
El Simposi vol fer aflorar el coneixement local i internacional mitjançant la recerca i els estudis entorn les festes del foc dels solsticis als Pirineus. Investigació i divulgació transfronterera per sumar esforços, arguments i fer més forta la representació a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
La tasca primordial des de l’inici del projecte ha estat la coordinació entre socis i amb els diferents actors del territori dels 3 Estats membres del projecte PROMETHEUS, per tal de crear un Comitè científic territorialment representatiu, paritari i que fos reflex de la diversitat cultural i social que engloba el món fallaire.
Aquest Comitè està format per representants institucionals i experts de França, Andorra, Aragó i Catalunya. Ells han estat els encarregats de desenvolupar l’orientació i el contingut del Simposi.
Hi haurà una primera conferència inaugural que farà balanç dels 5 anys de la candidatura per part de la declaració de la UNESCO. Com es pot veure en detall a l’apartat corresponent del web i al programa, hi hauran 4 àmbits que abordaran la organització i gestió territorial de les Falles, Haros i Brandons, la transmissió i estratègies de salvaguarda, els reptes de la gestió cultural al territori pirinenc i/o també la transferència i divulgació del patrimoni amb la presentació d’entitats, museus, llibres i publicacions relacionades. Mitjançant ponències, comunicacions i taules rodones es podran exposar temes diversos com per exemple els nous actors, protocols, models i recursos organitzatius, així com noves eines per fer front a problemàtiques vinculades a la COVID, la repercussió als mitjans de comunicació, la sostenibilitat i futur de les festes, etc. S‘articularà amb mirades transversals, amb experiències d’altres sectors i àmbits culturals i territoris d’arreu del món.
En paral·lel, es va crear entre el 2019-2020 un Comitè organitzatiu, format per representants del territori, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Bagà, amb la col·laboració de Cerdanyola i la resta de socis del projecte.
Degut a la situació de pandèmia, s’han adoptat totes les indicacions de les autoritats sanitàries i es prendran totes les mesures de prevenció necessàries. En aquest sentit, el format del Simposi serà dual, de manera presencial i telemàtica. S’ha coordinat l’estructura, organització i logística del Simposi per tal que aquest es pugui desenvolupar amb total normalitat al territori del Berguedà.
L’assistència al Simposi és gratuïta, però cal realitzar la inscripció prèvia a les jornades, fet que alhora comporta poder obtenir un certificat de participació.
Doctor en Història de l’Art per la Universitat de Lleida. Investigador postdoctoral de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus. Professor interuniversitari i col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya. Ha participat en diversos programes de recerca i transferència competitius relacionats amb el patrimoni cultural.
Departament d’Antropologia Social, Universitat de Barcelona (UB). Investigador predoctoral de la Universitat de Barcelona realitzant una tesi doctoral sobre Museus i Patrimoni Cultural Immaterial a partir del cas de la museïtzació de Festes a Catalunya. Graduat en Antropologia Social i Cultural (UAB, 2018) i Màster en Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia (UB, 2020). Actualment és investigador contractat en el projecte Prometheus Interreg POCTEFA UE per a la creació del Prometheus Museu Virtual de les Festes del Foc dels Pirineus. Els seus interessos de recerca es troben en les àrees dels Museus de Patrimoni Cultural Immaterial (PCI), la Salvaguarda i Gestió del PCI, la patrimonialització de festes tradicionals, la museologia participativa, els Museus de Societat i les polítiques culturals.
CIRDOC
Ha desenvolupat la seva trajectòria professional com a gestor cultural a l’administració pública des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en el qual exerceix com Responsable de Comunicació Interna (2005). Des de 2011 desenvolupa tasques en l’àmbit de la cultura popular i l’associacionisme cultural. Forma part del consell editorial de la revista Tornaveu. Associacionisme i Cultura (Des de 2014), ha estat a la Comissió de Seguiment del Protocol del Seguici Popular de Barcelona (2018-2021) i col·labora amb diferents mitjans com a articulista en la divulgació de continguts en matèria de cultura popular i comunitària.
Govern d’Andorra
Llicenciat en Geografia i Graduat en Ciències Socials per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Màster en Estudis Territorials i de la Població per la UAB i Postgraduat en intervenció i gestió del paisatge per a la dinamització del patrimoni cultural per la UAB. Actualment treballa com a tècnic al Dept. de Cultura de la Generalitat de Catalunya, DG de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, on desenvolupa tasques relacionades amb la dinamització d’activitats, RRII i protocol, promoció i estudi de la cultura popular i tradicional, polítiques territorials de suport al món associatiu, gestió de projectes i coordinació d’accions culturals entre entitats. De formació geo-eclèctica, en paral·lel dedica el seu temps lliure a explorar el territori, el paisatge sociocultural que ens mou, l’educació mediambiental i en el lleure, i sempre que pot dedica estones a la música d’arrel i al voluntariat, per aquí i per allà!
PhD. Llicenciat en Geografia (1999) i doctorat a la Universitat de Lleida (2014); DEA en Ordenació Territorial i Desenvolupament Regional Universitat de Barcelona (2001-2002); pagès de muntanya per formació familiar i fructicultor de pomes i peres des de 2009, especialista en varietats autòctones i biodiversitat cultivada. Les recerques actuals són en transició ecològica i permacultural de vergers, en el decreixement de l’agricultura i en la sobirania alimentària. Escriptor dels llibres Foc al Faro! la Festa de les Falles al Pirineu (2012), amb Sergi Ricart (fotògraf i editor), sobre la recerca feta entre 2006 i 2011, i Foc a les mans. Un conte de falles (2015), amb Sebastià Jordà “Patxanet” (il·lustrador) i de diversos articles i comunicacions sobre les falles, a més de la tesi doctoral Metodologia experimental en la construcció social de les muntanyes: la mesologia aplicada a l’ordenació de la unitat geogràfica del Pirineu.
Especialista
Llicenciada en Filologia Romànica (2012, UB), graduada en Antropologia Social i Cultural (2018, UAB) i màster en Cultures Medievals (2015, UB). Becària pre-doctoral (Formación Profesorado Universitario, FPU) a la Universitat de Barcelona. Actualment, estic elaborant la meva tesi doctorat sobre la patrimonialització de les “festes del foc del solstici d’estiu” inscrites a la Llista Representativa del PCI de la Unesco des de 2015. Les meves línies de recerca inclouen els processos de patrimonialització a les dues vessants del Pirineu, especialment, a les zones gascona, pallaresa i andorrana; i de manera prioritària aquells que estan vinculats a una nominació per part de la Unesco. A banda de fer la tesi doctoral, també col·laboro en diversos projectes de recerca i/o divulgació vinculats a la cultura popular i/o PCI
CIRDOC
Doctora en Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Directora de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus. Professora Titular i Coordinadora del Màster en Psicopedagogia de la Universitat de Lleida. Ha dirigit diversos projectes de recerca i transferència internacionals i participat en xarxes acadèmiques. És la investigadora responsable del projecte POCTEFA Prometheus.
Llicenciat en història i magíster en arxivística. Premi de Ciències Socials Caixa de Barcelona. Dirigí les revistes Estudis de Berguedà (de 1982 a 1989) i Quaderns de l’Àmbit de Recerques del Berguedà (de 1991 a 1997). Ha publicat llibres i articles d’història local, cultura popular i arxivística, ha participat en congressos i ha impartit cursos i conferències sobre les mateixes temàtiques. Estigué als consells de redacció de Plecs, suplement de l’Avenç; de l’Erol, revista cultural del Berguedà; d’Arxius; i de Lligall. Va ser director l’Arxiu de la Vila de Bagà, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Berga i l’Arxiu Comarcal del Berguedà (1987 – 2020). La investigació La Fia-faia: ancestral, màgica, única va obtenir el premi de cultura popular Serra Boldú. Feu la proposta de reforma de la Festa del 2001. És autor de les memòries i participà en les gestions per a que la Fia-faia fos reconeguda com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i per la seva inclusió en el registre com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Oriol Riart Arnalot (Esterri d’Àneu, 1978). Doctor en Historia Contemporània per la Universitat de Barcelona, arxiver i fotògraf. Entre les seves tasques professionals destaquen la codirecció del programa Pagesia a La Manyana TV, la gestió cultural i la dinamització local al municipi de Torrebesses.
Fallaire apassionat ha publicat, juntament amb el Sebastià Jordà, el llibreLes falles del Pirineu. L’alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. Ha participat i coordinat diferents projectes relacionats amb la recuperació de la memòria històrica a l’entorn de la Guerra Civil, camp en el que ha publicat diversos articles. També en aquest camp, és l’autor del documental Valadredoi de l’exposició fotogràfica i publicació homòloga Itinerari d’una memòria enfrontada.
Actualment és el responsable de l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu i de la Biblioteca Pública d’Esterri d’Àneu.
Especialista
Universitat de Barcelona
44 anys. Sempre he treballat en l’Administració pública per vocació de servei a la comunitat. Fa més de 30 anys que participo en totes les manifestacions de cultura tradicional i popular d’Andorra la Vella. He estat cap de colla de la Gresca Gegantera d’Andorra la Vella, membre de la junta de l’Associació Fallaires d’Andorra la Vella, secretari de la Consòrcia de casats d’Andorra la Vella i Santa Coloma, membre de la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella, entre altres. He tingut la sort de viure molt intensament el procés de presentació de la candidatura Focs dels solstici d’estiu als Pirineus a la Llista representativa del patrimoni immaterial de la Unesco, al costat del coordinador de la candidatura, Joan Reguant.
Especialista