22 de setembre de 2020

Alumnes de la UPVD participaran en la recollida de dades per al museu virtual

Andorra s’incorpora per aportar la seva expertesa en projectes museístics


Virginie Soulier, professora del màster en Gestió, conservació i promoció del patrimoni territorial de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD), ha comunicat avui als seus socis de projecte del museu virtual sobre les festes del foc dels Pirineus que els seus alumnes col·laboraran en la recollida de material fotogràfic i audiovisual d’aquesta tradició al sud de França.

La UPVD, que juntament amb la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut Occità de Cultura (CIRDOC) són els encarregats de desenvolupar un museu virtual sobre el món fallaire a banda i banda dels Pirineus en el marc del projecte Prometheus, obtindrà d’aquesta manera dades sobre el terreny d’aquesta festa per tal de convertir-les després en material museístic.

Altrament, els socis que encapçalen aquesta acció han donat la benvinguda a Isabel de la Parte, representant del Govern d’Andorra, al qual van decidir convidar a les reunions atenent a l’experiència que aquest organisme té en aquest sector.

Prometheus és el projecte sobre les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus. Compta amb vuit socis: el Govern d’Andorra, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d’Aran, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el CIRDOC, la UPVD, la UB, i la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL, que l’encapçala. Prometheus pretén contribuir a la continuïtat del reconeixement de les falles dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, que va inscriure la festa en les seves llistes el passat 1 de desembre de 2015 a proposta de la candidatura encapçalada per Andorra, i amb l’adhesió d’Espanya i de França.

El projecte Prometheus està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. El seu ajut es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres per mitjà d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Projecte cofinançat pel FEDER

TEXT: Sui Generis Comunicació Creativa